fredag den 20. januar 2017

Vikingeboller...


Rittesport chokolade har sloganet:  God, praktisk og kvadratisk 😄
Boller af alle slags kunne fint have sloganet; Gode, praktiske og runde 😄
Nå spøg til side, opskriften på disse boller som jeg kalder Vikingeboller kommer her.
Gode skandinaviske råvarer i en bolle, der selv om den indeholder både rug og havre, ikke er tung og bastant.
Man kunne også sagtens komme udblødte  rug eller hvedekerner i, tænker jeg her på årets fuldkorsdag...

Vikingeboller  Ca 12 stk

5 dl vand
25 g gær
1 dl neutral olie (jeg bruger en god dansk koldpresset rapsolie)
1 tsk sukker, sirup eller honning.  
1 tsk salt
100 g grovvalsede havregryn
100 g groft rugmel
400 – (500) g hvedemel
Sesamfrø eller birkes eller andet krymmel til at drysse på toppen af bollerne…

Du kan enten bruge koldt eller lunkent vand, hvis du bruger koldt vand forlænges hævetiden, men den længere hævetid giver brødet en sejere krumme…
De grovvalsede havregryn sættes i blød i vandet i en stor skål, ca 20 – 30 minutter (du kan også bruge en klat havregrød) …
Gæren opløses i blandingen, hvorefter du tilsætter salt, sukker og olie og rugmel.
Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt og røres og æltes godt til dejen hænger sammen – dejen skal ikke være klistret, men heller ikke hård. Det kan variere meget hvor meget hvedemel der skal i – hvis melet har været opbevaret tørt, suger den megen væske, hvis den har været opbevaret knapt så tørt suger den naturligvis ikke så meget væske. Det er derfor man ikke skal tilsætte alt melet på en gang.
Stil dejen til hævning et lunt sted med et klæde over, til dejen har opnået dobbelt størrelse – Koldt vand kræver længere hævetid end varmt vand.
Dejen æltes let sammen i skålen og trilles/formes til ca 12 boller som efterhæver på pladen ca 30 minutter. Pensles med vand og drysses evt med birkes eller sesamfrø eller hvis vi skal blive i skandinavien, med hørfrø 😊

Bages ca 15 -20 minutter alt efter ovn ved ca 180 – 200 grader.


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥