Rittesport chokolade har sloganet: God, praktisk og kvadratisk 😄
Boller af alle slags kunne fint have sloganet; Gode, praktiske og runde 😄
Nå spøg til side, opskriften på disse boller som jeg kalder Vikingeboller kommer her.
Gode skandinaviske råvarer i en bolle, der selv om den indeholder både rug og havre, ikke er tung og bastant.
Man kunne også sagtens komme udblødte rug eller hvedekerner i, tænker jeg her på årets fuldkorsdag...
Vikingeboller Ca 12
stk
1 tsk sukker, sirup eller honning.
1 tsk salt
400 – (500) g
hvedemel
Sesamfrø eller birkes eller andet krymmel til at drysse på
toppen af bollerne…
Du kan enten bruge koldt eller lunkent vand, hvis du bruger
koldt vand forlænges hævetiden, men den længere hævetid giver brødet en sejere
krumme…
De grovvalsede havregryn sættes i blød i vandet i en stor
skål, ca 20 – 30 minutter (du kan også bruge en klat havregrød) …
Gæren opløses i blandingen, hvorefter du tilsætter salt,
sukker og olie og rugmel.
Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt og røres og æltes godt
til dejen hænger sammen – dejen skal ikke være klistret, men heller ikke hård.
Det kan variere meget hvor meget hvedemel der skal i – hvis melet har været
opbevaret tørt, suger den megen væske, hvis den har været opbevaret knapt så
tørt suger den naturligvis ikke så meget væske. Det er derfor man ikke skal
tilsætte alt melet på en gang.
Stil dejen til hævning et lunt sted med et klæde over, til
dejen har opnået dobbelt størrelse – Koldt vand kræver længere hævetid end
varmt vand.
Dejen æltes let sammen i skålen og trilles/formes til ca 12
boller som efterhæver på pladen ca 30 minutter. Pensles med vand og drysses evt med birkes eller sesamfrø eller hvis vi skal blive i skandinavien, med hørfrø 😊
Bages ca 15 -20 minutter alt efter ovn ved ca 180 – 200
grader.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥