søndag den 8. januar 2017

Rugbrød med januarsmag...


I januar har vi lyst til rugbrød, måske har vi også spist for meget af den gode, lidt fede, men alligevel herlige julemad og måske har vi siddet lidt for meget i sofaen og ved frokostbordet...
Så i januar får vi lyst til at bage rugbrød...
Her kommer opskriften på det bedste januar rugbrød jeg kender - det er med øl i - så kan man også brugde de øl der er til over fra julen, eller det kan være der står en nisseøl eller to tilbage fra risengrøden..
Detter rugbrød er ikke klægt, men heller ikke tørt og er også rigtig børnevenligt.
Rugbrødet er med gær, så det er nemt og ligetil at gå til.

Opskriften er til 2 rubgrød i 1, 1/2 liters forme.
6 dl kogende vand
5 dl surmælksprodukt (kærnemælk, yougurt eller tykmælk)
50 g gær (1 pakke)
1spiseskefuld salt
250 g knækkede eller skårne rugkerner
250 g hvedemel
800g groft rugmel
2 dl solsikkekerner eller hørfrø
50 cl øl, (specialøl, alm øl eller hvidtøl)
Birkes eller shiafrø til at drysse inden i formen.
Olie til at smøre formene med.

Hæld det kogende vand over rugkernerne og lad det stå  ca 5 minutter. Blad surmælksproduktet og øllet i og opløs gæren i blandingen - vær dog opmærksom på, at blandingen kun skal være lunken. Når gæren er opløst blandes  salt og hvedemelet i og dejen røres enten i hånden eller i røremaskine, Rugmelet blandes i lidt efter lidt og dejen røres godt sammen til sidst. Dejen skal stadig være klæg og klistret i det.
Del dejen i to smurte forme, hvor der er drysset shiafrø eller birkes i bunden og opad siderne ( man kan selvfølgelig undlade frøene i formen, men det er nu de små knasende frø der lige sætter prikken over i'et efter min mening...

Stil formene med dejen i, til hævning, dækket med et fugtigt viskestykke, et lunt sted i ca 2- 2 1/2 time og bag efterfølgende brødene i ca 1, 1/2 time ved 180 grader.

                                          🌹 De bedste søndags hilsner KirstenK 🌹

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥