Glædelig 3. søndag i advent, som samtidig er Luciadag...
Her bager vi de traditionelle svenske luciabrød, lusekatte eller luciaboller,
som jo egentlig bare er en meget lækker bolle,
men til gengæld en hyggelig tradition, specielt i forbindelse med luciaoptog...
Der er mange måder at forme bollerne på. Se på fotoet herunder og find lidt inspiration.
Man triller først dejen til pølser og former derefter spiraler, krummelurer og Præstens Hår,
Kirkeporten, gedebukken og hvad de nu ellers hedder. Man kan også bare finde på sine egne modeller,
Luciabollerne pyntes med korender, man kan også bruge rosiner,
men rosinerne kan nemt komme til at smage ret brændte når de bliver bagt.
Nogen foretrækker bollerne søde, men er man ikke til søde boller er det jo nemt at udelade sukkeret...
Opskrift til ca 12 boller.
75 g smør
1 1/2 dl mælk
25 g gær
2 spskf sukker
1 æg
Safrantråde ca 1/4 gram (man kan evt bruge 1 tskf gurkemejepulver i stedet)
1/2 tsk salt
ca 400 g hvedemel af god kvalitet
Smelt smørret og tilsæt mælken. Kom blandingen i en skål og rør gæren ud heri.
Kom sukker og safran i en morter og stød safranen helt ud i sukkeret. Kom saftran, sukker og salt i dejen sammen med ægget,
Rør blandingen jævn og tilsæt melet lidt ad gangen - ælt dejen sammen.
Stil dejen til hævning ca en times tid og ælt herefter dejen godt igennem.
Del dejen i 12 stykker og tril til pølser der formes som spiraler og andre former
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥