søndag den 13. december 2020

Luciabrød - 13. december...


Glædelig 3. søndag i advent, som samtidig er Luciadag...

Her bager vi de traditionelle svenske luciabrød, lusekatte  eller luciaboller,

som jo egentlig bare er en meget lækker bolle, 

men til gengæld en hyggelig tradition, specielt i forbindelse med luciaoptog...

Der er mange måder at forme bollerne på. Se på fotoet herunder og find lidt inspiration.

 Man triller først dejen til pølser og  former derefter spiraler, krummelurer og Præstens Hår, 

Kirkeporten, gedebukken og hvad de nu ellers hedder. Man kan også bare finde på sine egne modeller,

Luciabollerne pyntes med korender, man kan også bruge rosiner,

 men rosinerne kan nemt komme til at smage ret brændte når de bliver bagt.

Nogen foretrækker bollerne søde, men er man ikke til søde boller er det jo nemt at udelade sukkeret...

Opskrift til ca 12 boller.

75 g smør

1 1/2 dl mælk

25 g gær

2 spskf sukker

1 æg

Safrantråde  ca 1/4 gram (man kan evt bruge 1 tskf gurkemejepulver i stedet)

1/2 tsk salt

ca 400 g hvedemel af god kvalitet

Smelt smørret og tilsæt mælken. Kom blandingen i en skål og rør gæren ud heri. 

Kom sukker og safran i en morter og stød safranen helt ud i sukkeret. Kom saftran, sukker og salt i dejen sammen med ægget, 

Rør blandingen jævn og tilsæt melet lidt ad gangen - ælt dejen sammen.

Stil dejen til hævning ca en times tid og ælt herefter dejen godt igennem.

Del dejen i 12 stykker og tril til pølser der formes som spiraler og andre former



Læg bollerne på bagepladen og lad den efterhæve en halv times tid.
Pensl brødene med sammenpisket æg og bag dem ca 12 - 14 minutter ved 200 220...

Hav den aller dejligste luciasøndag

De bedste adventshilsner
 👰KirstenK 👰









Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥