torsdag den 12. december 2019

Urtethe a la JUL - opskrift til dig - 12. dec...




Nu siger overskriften godt nok julethe, men dem som der kender mig, ved at jeg i 2018  i stor stil har kastet mig over at indsamle, tørre og blande urteteer...

Og den hastigt nærmende højtid inspirerede mig selvfølgelig til at lave en juleurtethe...
Urter og blomster er indsamlet i den skønne himmerlandske natur, æbler, appelsiner, tranebær og ingefær har jeg selv tørret og resten her jeg måttet købe mig til...

Julethe blandingen:
Brændenælde
Citronmelisse
Kornblomst kronblade
Lakridsrod
Ingefær
Appelsinskal
Tranebær
Æble
Rosenpebber
Hel kanel
Stjerneanis
Hele kardemommekapsler
Hele nelliker

Forholdet har jeg smagt mig frem til, fordi jeg feks ikke er særlig glad for nelliker, så der er kun kommet nogle få i, til hele portionen. Den hele kanel har jeg slået i stykker med en hammer og theen smager dejligt af kanel.
Til tørring af urter og frugt har jeg brugt min tørremaskine, men ovnen sat på 55 - 60 grader er akkurat lige så effektiv.
Hvor lang tid de forskellige ting skal have i ovnen er selvfølgeligt forskelligt.
Appesinskallerne skal have 4 -5 timer både i tørremaskine og i ovn.
Æblerne er Ingrid Marie æbler skrællet tyndt med kartoffelskræller og derefter skåret i små strimler og tørret.
De smager dejligt af æble og man kan også lave sig en virkelig lækker te af blot tørret æble - tørret ingefær og lidt tørret brændenælde, hvis man nu ikke har mod på at gå i gang med hele arsenalet af urter og krydderier...

Min opskrift sådan cirka:
(når jeg skriver del, så var det for mig en lille gammel blomstret kop som indeholder noget henad 1,5 dl)

2 dele tørret brændenælde,
1/2 del citronmelisse,
1 del kornblomst/cikoriekronblade
1 del håndfuld appelsinskal (hvilket svarer til de tørrede og strimlede skaller fra tre økologiske appelsiner)
Den tørrede skræl fra to store økologiske æbler, i strimler
1/2 del ingefær
(Jeg har skåret en god stor ingefærrod i små stykker, med skræl og det hele og tørret dem)
En pose Santa Maria Stjerneanis
2 hele kanelstænger af medium størrelse
1 del lakridsrod
1spiseskefuld rosenpeber
1 spiseskefuld rosenpebber
1 del  tørrede tranebær
Nogle få hele nelliker (hvis du godt kan lide fremherskende brunkagesmag, må du bare  øge mængden)

Når du har målt de forskellige urter op er det bare at blande dem sammen og koge en keddel vand - komme den nyblandede the i et teæg, en tesi eller et filter - Lad theen trække 4- 5 minutter og  drikke din egen julethe...Og tænke på at der kun er tolv dage til juleaften, ja ja vi er halvvejs til 🎄

Juleurtete blandingen er flot at se på og herlig at dufte til - 
Men alt urtethe har det bedst i mørke og ikke gennemsigtige glas eller dåser der lukker helt lufttæt til.

De bedste decemberhilsner
KirstenK

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥