Søde sager, småkager og knasende svær på stegen er der masser af i juletiden, så for at få lidt modvægt til sukker og fedt bringer jeg i dag en opskrift på et lækkert saftigt kartoffelbrød...
Opskriften er til to brød
3 dl varmt vand
3 dl mælk
1 pakke gær
2 spsk honning eller sirup
350 g fuldkornsmel (rugmel eller grahamsmel, fuldkorshvedemel)
350 g hvedemel
2 tskf salt
300 g kogte kartofler, jeg bruger halvt sød kartoffel og halv alm kartoffel, men det fungerer også fint med kun den ene slags. Kartoflerne rives på en grove side af rivejernet..
Bland det varme vand med mælken og bland gæren i. Bland honning/sirup i når gæren er opløst i vandet.
Kom melet ( jeg holder altid en smule tilbage) og salt i en skål og lav et hul i midten af melet, hvor du hælder vand/gærblandingen i.
Rør med langsomme bevægelser mel og gærblandingen til en klistret masse, hvorefter du kommer de revne kartofler i - dejen skal æltes meget grundigt sammen.
Form dejen som to kugler og lad dem hæve i bagefadet/skålen eller på bordet.
Brødene hæver en times tid eller længere.
Lemp brødkuglerne over på bagepladen eller i en smurt brød form. Lad brødene hæve yderligere en times tid
Du kan også lade brødene hæve i en hævekurv.
Jeg kommer dejen i hævekurven efter at den er æltet sammen og lader den hæve to timer eller mere i hævekurven.
Hæld brødene fra hævekurven over på bagepladen og bag brødene 20 - 30 minutter ved ca 200 grader.
Dejen kan selvfølgelig også formes som boller - så er opskriften til ca 24 boller, som bages ved 200 i ca 15 - 17 minutter
❄De bedste fredagshilsner KirstenK❄
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥