søndag den 18. august 2013

Kapers...

Tallerkensmækkeren eller Nasturium, som den retteligt hedder, sætter som nævnt i forrige indlæg masser af fine og saftspændte frø...Man kan sagtens spise både frø, blade og blomster fra tallerkensmækkeren... Blomster og blade er fine i en salat, i begrænsede mængder forstås.
Smagen er svirpende stærk.
De grønne Nasturiumfrø kan syltes og bruges som en slags kapers.
Jeg laver to forskellige slags "kapers" Den ene slags af Nasturiumfrø og den anden slags af grønne hyldebær. Nasturiumkapers er stærke og skarpe i smagen, mens hyldebærkapers også er stærke, men noget mere afdæmpede i smagen...Man kan også bruge de grønne aspargesbær.
Begge slags er fine i æggesalat og som et lille pift i en salat...og ikke mindst til en rigtig god gammeldags wienersnitzel med citron, ansjos og hele "svineriet"
Og, hvis du nu tror det bare er noget jeg har fundet på kommer opskriften her...
Taget direkte ud af min gode gamle kogebog: "Husholdning på land og i by"

Grønne Nasturiumfrø, grønne hyldebær eller grønne aspargesbær
Bær/frø skylles og renses for urenheder. Hyldebærrene pilles af stænglerne (et værre pillearbejde, men det går hurtigere, end man umiddelbart skulle tro)
Lage I: 1 liter vand 100 gram salt
Lage II: 1 liter eddike, 100 gram sukker,
1 lille hel muskat.
Bærrene/frøene lægges i den koldrørte lage I natten over. Tages op og driver af i en sigte og lægges derefter i et glas. Den kogende lage II hældes over, hvori muskatblommen først lægges, lige før lagen tages af ilden.
Efter fire dages forløb hældes lagen fra, koges op, skummes, afkøles og hældes igen over bærrene/frøene...Glasset lukkes til.
Kapersbærrene kan spises når de er afkølede, men de er bedst, hvis de får lov til at at stå og "modne" et par uger...
 
Glædelig søndag til dig der læser med her...
 
OPDATERING:
 Som Karen skriver i en kommentar herunder, anses rå grønne hyldebær for at være giftige og man bør ikke spise dem, ej heller som kapers...Se eventuelt Karens kommentar inden du giver dig i kast med fremstilling af kapers...
Jeg beklager, at have videregivet opskriften.
Tallerkensmækkerfrøene er ikke giftige.
 


4 kommentarer:

 1. Jeg fandt en opskrift for 2 år siden, men har ikke fået mig taget sammen til at prøve - jeg kan se, at der er sukker i din lage, det er der ikke i min, så hvis jeg får mig samlet sammen, skal jeg måske prøve din opskrift i stedet for.
  God søndag til dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Randi: Jeg har tidligere lavet dem med en lage hvor der ikke var sukker i, men de bliver altså lige en tand bedre med sukkerlagen...det er jo kun 100 gram til en liter eddike. Jeg har ikke syltet så stor en portin så jeg brugte kun 1/2 liter eddike så de smager ikke sødt som sådan...Jeg synes de er vældig fine at have som et lille pift til madlavningen...og så er det jo også lidtsjovt at de kommer fra ens egen have...

   Slet
 2. Rå hyldebær er som bekendt giftige, og en hurtig googling på "rå hyldebær" henviste til en artikel i Samvirke fra sidste år, om hvorfor det ikke er tilrådeligt at lave noget spiseligt af dem, heller ikke "kapers". Læs den hellere selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karen: Åh det er jeg ked af at have videregivet, men jeg har nu spist dem mange gange og hyldebærrene er jo overhældt med den varme eddikelage så helt rå er de vel ikke...Jeg opdaterer indlægget med din advarsel...Tak for din kommentar.

   Slet

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥