tirsdag den 28. august 2012

Den ultimative "krymmelbolle" eller bollen til alle os der elsker "krymmel"


Jeg har i nogen tid "dyppet" morgenbollerne i forskelligt "krymmel" alt fra sesam til favoritten blå birkes over havregryn til hørfrø, solsikkefrø og græskarkerner... Med dyppet mener jeg, at frøene så sidder på undersiden, så falder de heller ikke så nemt af, hvilket ofte sker, når man fryser bollerne.
Denne gang tog jeg konsekvensen af min forkærlighed for krymmel og rullede simpelthen bollerne i en blanding af alle mine yndlingsfrø. Min bolledej er lidt klistret og når bollerne er rullet i "fuglefrø" smager de ikke kun himmelsk, men de er også nemme at flytte rundt på bagepladen...

Opskriften er sådan lidt på lykke og fromme, men til 3 plader boller (ca 30 stk) har jeg som udgangspunkt 1 liter væske, det være sig den liter mælk der er blevet sur, en rest koldskål spædet op med vand eller en blanding af alle de slanter mælk, piskefløde yougurt eller tykmælk der er i køleskabet og som ofte "står over" fordi de netop bare er en slant der er tilbage i kartonen.
Jeg smider en pakke økologisk gær i væsken, som jeg ikke varmer op, og pisker den ud. Dernæst til sætter jegomkring 1,5 dl olie og 2 æg, for at forbedre bageevnen, men også for at forøge proteinindholdet i bollerne.
Står der en rest havregrød, risengrød eller lignende, ryger den også i bolledejen, inden melet kommes i.
Den sidste rest cornflakessmulder, som ingen gider spise, er også fin i en bolledej.
Et par kolde moste kartofler eller en rest løse ris, bulgur eller perlebyg egner sig også godt som "bollefyld" Lidt salt og en lille smule sukker tilsættes også dejen.
Når gæren er opløst i væsken tilsættes mel, hvor en del af melet enten er grahamsmel eller rugmel, herefter æltes hvedemel i til dejen er fast, men stadig noget klistret.
Nu stilles dejen til hævning et par timer eller tre, hvis den står koldt kan den sagtens stå natten over.
Den stadig noget klistrede dej slås ned og formes til boller der dyppes i frø eller gryn... Hæver på pladen en halv times tid, hvorefter de bages ca 15-20 min alt efter størrelse ved ca 200 uden varm luft, bruger du varmluft skal temperaturen være lidt lavere..
Min erfaring siger mig at man sagtens kan lade bolledejen hæve længe første gang, men ikke længere end en halv times tid når bollerne er kommet på pladen.
Hav en god tirsdag , enten du har krymmel på bollerne eller ej...

6 kommentarer:

  1. Uhmm, blir da helt sulten - tak for ideen med at rulle i fuglefrø :) istedet for at drysse .

    SvarSlet
    Svar
    1. Mariannel: Jeg er den ultimative krymmelelsker...så det er jo oplagt!

      Slet
  2. En klistret dej bliver altid en god dej. Og skønt at høre at INTET går til spilde i din husholdning. Så slipper man for alt det madspild så mange dyrker idag.
    Ruller selv mine boller for som du skriver så hænger alt det gode ved.
    Ha en rigtig dejlig tirsdag.
    Knuz fra Lina

    SvarSlet
    Svar
    1. Lina: Jeg sætter en ære i at der kun smides et minimum ud her i husholdningen...

      Slet
  3. Jeg bager også boller (og brød) på slump.
    Skriver mig lige bag øret, kun at lade anden hævning få en halv time.

    Glædelig tirsdag.
    Kirsten

    SvarSlet
    Svar
    1. Kisser Laptern: Brød og boller på slump er noget man kan "tillade" sig når man har fået lidt bagerfaring!

      Slet

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥