søndag den 18. september 2016

Syltede hyben til ost og dessert...Jeg har ikke sluppet dem endnu, de skønne røde hybenfrugter, så her kommer endnu en af mine hybenfavoritter, nemlig opskriften på syltede hyben, eller  syltede hybenskaller som de kaldes i den gamle Kogebog for land og by.

Opskrift:
1 kg eller ca 500 gram rensede hyben.
375 g melis eller lys rørsukker.
2 dl vand
3 spisesk eddike eller saften af en citron.
1/2 dl portvin eller sherry eller hvis det skal være vildt, rom...
Siruppen ved de syltede hyben bliver nemlig rigtig lækker når der lige er en sjat spirituosa deri, men selvfølgelig kan man udelade det.

Sukker, eddike/citronsaft, sherry/portvin  og vand koges sammen til sukkeret er opløst. De rengjorte og skyllede hybenskaller kommes i lagen. hvor de koges med til de er møre ca 5 til 10 min - jeg synes de er bedst, hvis de kun lige præcis er møre - men det er selvfølgelig en smagssag. Men kog dem ikke for længe, for de bliver blødere af at stå i lagen i glasset.
Skold glassene og skyl glassene med Atamon, inden hyben og lage, der endelig ikke må køle af, fordeles i, ikke alt for store glas, som lukkes lufttæt med det samme.
Ved syltning af hyben gælder de samme "regler" vdr hygiejne som gælder ved al syltning: Skold med kogende vand -  både glas og låg og brug skoldede redskaber, og skyl glassene med Atamon eller anden konserveringsmiddel.
Det er så ærgerligt, at bruge penge og ressourcer på syltesager der efterfølgende bliver dårligt og uspiseligt.

De syltede hyben kan bruges som en dejlig dessert enten alene eller sammen med andre syltede frugter eller frugter fra dåse sammen med flødeskum, skyr eller cremefraiche. Den sirup der bliver ved hybenfrugterne når den har stået en fjortendagstid, er himmelsk og er perfekt til at dryppe over desserten.

Til ostebordet er  de syltede hyben næsten uundværlige, - synes jeg.
Til en stærk roquefort eller som en fin smagsgiver til en mild ost.
En kold og mørk efterårsaften, hvor regnen pisker mod ruden og der er mørkt og koldt derude, så er det da fantastisk at sidde indendøre ved brændeovnens knitren og kunne spise dessert eller ost med den skønne sensommerfrugts varme og solrige syrlighed.
God fornøjelse, hvis du vil i gang med hybensyltyningen, der er stadig masser af frugter derude, jeg har plukket en skålfuld her i formiddags. Sommeren 2016 har vist forskudt sig en månedstid, men kulde og efterår kan jo hurtigt få overtaget så det er med at nyde den varme sensommer så længe den hænger ved.


                                         🌞De bedste sensommer hilsner KirstenK🌞

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥