mandag den 5. september 2016

Hybenmarmelade...


Trangen til at indsamle forråd og at henkoge og konservere til vinterens komme, er ikke længere en nødvendighed for at klare sig gennem vinteren, men trangen ligge alligevel dybt i mange af os. Jeg hører i høj grad til i den kategori.
Det er utroligt tilfredsstillende at kunne fylde lagrene op med sommermodne frugter og grøntsager konserveret og syltet på forskellige måder.
Syltning er atter kommet på mode og så er der jo lejlighed til at dele opskrifter på syltesager og sådan noget...
Jeg kan også så godt lide, at dele glæden og kulturen omkring syltning, konservering, henkogning, selvforsyning og hjemmelavning...
Hybenmarmeladen er en klassisker som jeg nødigt ville undvære...Man kan sagtens blande æbler i hybenmarmeladen, hvilket ikke gør den ringere, selvom jeg foretrækker marmeladen udelukkende med hyben.
Opskriften giver ca 1 - 1,5 liter marmelade.
Opskrift:
750 g rensede hyben
5 dl vand
375 gram melis eller rørsukker
Saften af en økologisk appelsin.
2 - 3 tskf Rød Melatin.
Husk at skolde glas og låg med kogende vand og skyl evt glassene med Atamon. Det er vigtigt at holde glas og redskaber pinligt rene.
Hyben rensen så man har ca 750 g. Hybenskallerne skylles og skæres i mindre stykker, der koges med vand og citronsaft i ca 15 minutter. Hybenfrugterne skulle nu gerne være møre og kogt ud, men hvis man ikke er til klumper og større stykker frugt i marmeladen, kan man give marmeladen en tur med stavblenderen.
Det meste af sukkeret tilættes og marmelden koges op igen. Melatinen og resten af sukkeret drysses i gryden under omrøring i marmeladen og koges op igen. Marmeladen kommes i de atamonskyllede glas og bindes til med samme. Når glassene er varme fra det kogende vand og marmeladen også er kogende, vil lågene, når indholdet afkøles, slutte fuldstændig lufttæt og marmeladen kan holde sig i lang tid.
Den nemmeste måde, at skylle glassene i Atamon, er ved at hælde en god sjat Atamon i glasset, skrue låget på og ryste så væsken fordeler sig overalt i glasset...
                                                          💚De bedste hilsner KirstenK💚           

2 kommentarer:

 1. Hvor på smagsskalaen er man med hyben? Sure, søde, stærke?
  Jeg husker kun hyben pga blomsterne og fordi vi kastede med bærrene i folkeskolen. Det er først for nyligt at jeg forstod de kunne spise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte Hyben er sure eller nærmere syrlige som udgangspunkt...Hvis du lugter til dem og samtidig forestiller dig syrligheden fra et surt æble så tror jeg du kan få en ide om hvor på smagsskalaen hybenfrugten ligger...

   Slet

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥