torsdag den 27. februar 2014

Nordens oliven...en update på et mirabelle eksperiment...


Nogen husker måske mit mirabelle eksperiment fra efteråret 2013...ellers kan du læse om det her
Jeg har brugt to forskellige metoder til at prøve at lave noget der kunne minde om oliven...
Opskrifterne jeg har brugt er fra Anette Eckmans bog Naturens spisekammer og er egentlig beregnet på umodne blommer, hvor de kaldes nordens oliven
Blommer havde jeg ikke nogen af, men til gengæld masser af mirabeller...
Den ene metode gik ud komme de umodne mirabeller på glas efter at de havde stået i vand (hvor vandet blev skiftet hver dag) i ti dage, sammen citron, hvidløg og peberrod i en lage bestående af salt, hvidvinseddike og vand. Der blev hældt olie "på toppen af lagen" for at lukke lufttæt...Disse stod i to måneder inden jeg smagte på dem første gang
Disse "oliven" har en meget karakteristisk smag- meget pikant og slet ikke som noget jeg nogen sinde før har smagt - de er meget salte, som der også stod i opskriften...Men skåret i små bitte tern og kommet i en dressing, en kartoffelsalat eller en remulade ja, så er de super anvendelige...
Nr to metode er en regulær fermentering, hvor mirabellerne står i en lage af eddike og salt, godt nok dækket til, men ikke lufttæt, i mindst tre måneder, i et mørkt rum (hurra for gamle huse og viktualierum)...jeg har smagt på dem undervejs og omkring jul var de først blevet rigtig gode...Da havde de så stået næsten fire måneder.
De blev så skyllet og kommet på glas, der enten blev fyldt op med olie eller lagt i en lage af eddike og salt.
De fermentereden mirabeller er dem som minder mest om oliven...de smager super, men naturligvis ikke som oliven...
Det har været et sjovt eksperiment som jo kun har kostet lidt eddike og salt og sådan...Og et hjemmelavet pift til den daglige madlavning er jo heller ikke at foragte...
Glædelig torsdag til dig som har gjort dig den ulejlighed, at kigge indenom her...

8 kommentarer:

  1. Jamen det lyder da forrygende, Kirsten. Det vil jeg helt sikkert prøve til sommer. Jeg elsker at lave den slags sager. Spisekammer med bugnende forråd er dejligt.
    Selv god dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Anne:Jamen jeg synes da du skulle prøve...det koster jo ikke alverden hvis man ikke synes om smagen... Spisekammer med forråd...nemlig!

      Slet
  2. Svar
    1. Kirsten: Tak...jeg kan godt lide den slags langtidseksperimenter...

      Slet
  3. Lyder da rigtig godt - elsker at prøve ting af i køkkenet :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Marianne: På det punkt tror jeg vi ligner hinanden...og så koster det jo ikke alverden...det er også værd at tage med set i min optik!

      Slet
  4. Ja jeg aftager da gerne et glas til smagsprøvning :-)

    SvarSlet
  5. Søde Lene, den ene af mine yndlingsdøtre: Jamen du skal jo bare selv huske det når vi ses...

    SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥