lørdag den 2. april 2022

Marts viol - den ultimative forårsbebuder...

 

Lige nu dukker de op overalt, både i naturen og i haver og parker -

De små smukt lillafarvede og duftende martsvioler...

Marts violen der bærer det botaniske navn viola odorata - odorata som betyder velduftende, hentyder naturligvis til violens dejlige duft af - ja viol...
Violen har gennem tiden været flittigt brugt i parfumefremstilling..

Martsviolen er en 5 - 10 cm høj flerårig plante der oprindeligt blev indført som haveplante i 1200 tallet, angiveligt som en lægeplante. Planten fik dog ikke den store medicinske betydning, hvis man ser bort far den helende virkning de smukke blomster og den dejlig duft eventuelt kunne have haft. Violen formerer sig villigt og er med tiden naturaliseret og findes nu almindeligt i skove, krat, haver og parker etc.

Violer er insektbestøvede og i det tidlige forår besøges martsviolerne flittigt af bier og fluer som afsætter pollen fra den forrige plante de har besøgt og hvor de så får pollen på sig fra den viol de besøger og sådan fortsætter det i det uendelige.

Og det var så det der med bierne og blomsterne... 😂

Violernes frugt er en kugleformet kapsel hvori frøene ligger. Myrer elsker violer, fordi frøkapslen tilligemed frøene indeholder et lille spiselig fedtlegeme, som myrerne slæber hjem i boet, hvor de æder fedtlegemet, hvorimod frøene så spirer hvis forholdene ellers er til det. Violen spreder sig desuden også ved underjordiske udløbere.

De næste indlæg her på kanalen relaterer sig også til violer - håber du vil kigge med...

Stay tuned...

De bedste hilsner KirstenK



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥