tirsdag den 18. december 2018

Klatkager eller risklatter, om du vil - med kanelsukker - 18.december...

Risklatter er en af de retter, der i de senere år er blevet trendy igen.
Jeg laver ofte havregrødsklatter, øllebrødspandekager og pandekager med bananer, gulerødder eller squash...og da også ind i mellem risklatter..
Og sæsonen for risengrød må siges, at være ret fremherskende for tiden...
Så dagens indlæg en opskrift på risklatter - Risklatter - som min svigermor lavede dem.



Hos svigermor hed de klatkager

Ved svigermor og svigerfar stod den på risengrød hver eneste lørdag middag kl 12.00,
og på kolde risklatter med kanelsukker til eftermiddagskaffen...

Lørdag var grøddag og søndag var flæskesteg eller helstegt kylling.

Og at lave lidt ekstra eller at lave klatkager af resterne af gårdsdagens risengrød går da også godt  tråd med at få brugt resterne af grøden frem for at smide det i skraldespanden. Noget min svigermor i den grad var en ørn til - der blev aldrig smidt noget væk og alt blev udnyttet til sidste krumme...

Klatkager 12 - 15 stk.

400 - 500 g kold risengrød
1 stort æg.
2 spsk hvedemel
2 spsk grahamsmel
Smør til stegning
Mange kommer citronskal i dejen, men personligt er jeg ikke tilhænger af det.
Men hvis du er vild med citron i risklatterne skal der fintrevet skal fra en økologisk citron i.

Bland æg og mel og citronskal i dejen og rør det sammen. Det er en lidt tyk dej vi har med at gøre her.
Hvis dejen hænger i panden når du steger kan dejen være for "god", som man siger.
Kom en sekstra spiseskefuld mel i og så skulle dejen være reddet.
Lad dejen hvile i køleskabet en times tid, så den kan "sætte sig"

Steg de små klatkager i smør på panden. Pas på ikke at branke dem for meget...hvis de bliver for brune  - eller måske sorte - må du skrue ned for varmen.
Kom dejen på panden med en grydeske/ stors spiseske i små toppe der glattes lidt ud og formes som en lille tyk pandekage... steg dem til de er gennemstegte...
Den første pandekage skal man, i følge pandekageloven, selv spise for at sikre sig at alt er i orden.




Bland sukker og kanel og drys det på risklatterne ved servering.
Risklatterne er bedst lige fra panden, men man kan jo ty til at sætte dem i ovnen på svag varme...



Man kan selvfølgelig også servere klatkagerne med sukker og syltetøj.
Eller med sirup eller frisk frugt.
Mulighederne er mange og kun fantasien sætter grænser

Risklatterne er skønne til brunch, morgenmad, som en fyldig dessert, til gløgg i stedet for de obligatoriske æbleskiver.
Som en middagsret med en rugbrød med ost
Og ikke mindst, i madpakken...


                                      💛De aller bedste pandekagehilsner KirstenK💛

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥