tirsdag den 9. juni 2009

Den hvide tiger

Aravind Adiga: Den hvide tiger
En rigtig god bog, hvis du har lyst til at læse noget indisk. Den er sjov, sine steder hylende morsom, forstået på den ironiske måde, som jeg elsker. Men temaet i romanen er dog ganske alvorligt, og giver et godt indblik i de indiske samfundstrukturer, uden at virke kedelig. Bogen er udformet som en (ganske vist envejs) mail korrespondance mellem den kasteløse indiske taxachauffør Munna, og den kinesiske premierminister. Det indiske kastesystem, som officielt er afskaffet, men som stadig trækker dybe spor i det indiske samfund, sættes i høj grad til debat i romanen. Derudover sætter romanen spørgsmålstegn ved, hvorvidt forbrydelse betaler sig, eller ej. Her lige et par af mine "favoritcitater" fra romanen:

"- i gamle dage var der tusinde af kaster og skæbner i indien. I vore dage er der kun to kaster - mænd med tykke maver og mænd med slunkne maver. Og der er kun to skæbner: Æd eller blive ædt"

"De kan tage det roligt, selv om Deres chauffør sidder og bladrer i Murder weekly. Han er ikke til fare for Dem. Tværtimod. Det er først, hvis han begynder at læse Gandhi og Buddha, at De måske skal overveje at skide i bukserne, mr Jiabao"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥