onsdag den 19. oktober 2016

Græskarlygter - uden uhyggelige ansigtsudtryk...
Halloween er over os og der fremstilles i  massevis af fine græskarlygter, som lyser hyggeligt og måske også en smule uhyggeligt op rundt omkring i det ganske land...

Halloween der egentlig er en forkortelse af "All Hallows Eve" har sit afsæt i de engelsksprogede lande og er nært forbundet med allehelgensaften/dag.  Halloween fejres traditionelt om aftenen den 31 oktober.
Allehelgensaften er den aften hvor hekse og genfærd og andre af mørkets magter håner og vanærer de helgener der fejres allehelgensdag. Skikken med de udhulede græskar stammer fra USA, hvor man i England brugte udhulede sukkerroer som lygter.
Min far dyrkede sukkerroer til sukkerfabrikkerne og når roerne skulle tages op, under de såkaldte roekampanger, udhulede vi børn masser af sukkerroer og skar frygtindgydende ansigter i dem.
Når man har udhulet og skåret et uhyggeligt eller et hyggeligt  ansigt i græskarret stiller man et tændt fyrfadslys ind i det udhulede hoved - det kan selvfølgelig også være et batteridrevet lys, en lyskæde eller en cykellygte.
Græskarret rådner hurtigt og falder sammen, når man først har skåret i det, men man kan dog forsinke processen en del ved, at pensle græskarret med Atamon indvendigt.
Og så kan man jo også skære motiver der ikke skræmmer svage sjæle og bangebukse..
Et fint blomstermotiv med snirkler og huller er nu også ganske dekorativt....
Græskarret kan også bare stå til pynt som sig selv -


                        🎃De bedste hilsner KirstenK🎃

2 kommentarer:

  1. Det er nu en hyggelig, uhyggelig tradition. Jeg plejer ikke at gøre det, men min yngste søn (på 24) kom pludselig på, at han ville lave et til mig, så nu står det på trappen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva: græskar er flotte, både med og uden dekorationer...

      Slet

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥