tirsdag den 10. september 2013

Verdens bedste grydebrød...

 

Jeg har eksperimenteret lidt med grydebrød her den sidste tid...
Jeg bager brødet i en støbejerns-stegegryde og opskriften her er til et stort brød
Efter afprøvning af forskellige opskrifter er jeg kommet frem til denne her:
7 dl vand
800 gram hvedemel
1 tsk salt
1 g tørgær eller en smule almindelig gær på størrelse med en ært.
En gryde der kan tåle at gå i ovnen, man kan også med held bruge rømertopfen eller en stegeso...
Opløs gæren i det kolde vand. Kom saltet i og vend melet i vandblandingen. Melet skal bare vendes i til alt melet er vådt. Der skal ikke røres eller piskes. Dæk skålen med husholdningsfilm. skålen med dejblandingen står nu på køkkenbordet i stuetemperatur i 14-18 timer.
Vend dejen ud på et meldækket bord eller et viskestykke godt med mel på. dejen er forholdsvis tynd og flyder noget ud. fold dejen sammen først fra den ene side og dernæst fra den anden side, hvorefter den kommes tilbage i skålen, der skal smøres indvendigt (ellers er dejen ikke til at få ud når den skal op i gryden), og hæver yderligere 2 til 3 timer.
Man kan erstatte noget af hvedemelet med grahamsmel. jeg er kommet frem til at det ikke må være mere end 200 gram til denne opskrift.
Gryden med låg sættes tom i ovnen og varmes op ved 250 grader, for min stegegryde tager det ca tyve minutter.
Tag den brandvarme gryde ud af ovnen, drys gryden indvendigt med mel og hæld straks dejen i den brandvarme gryde og læg låget på. Bag i ca 30 minutter ved 250 med låget på. Tag låget af efter 30 minutter og bag videre ved 200 grader i 15 minutter...
Brødet får en meget sprød skorpe og har en saftig og meget sej krumme...


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Merete: Det er det også...det er alt "ekstra arbejdet" værd...

      Slet

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥