søndag den 20. november 2011

Stop spild af mad...Et lavpraktisk pip...

Dem der kender mig ved, at jeg nødigt smider mad ud...både fordi det er noget svineri, når der er mennesker der sulter i verden, det er respektløst over for miljøet og så er det jo altså også penge direkte ned i skraldespanden...
63 kg mad smider hver enste dansker ud om året...Det er simpelthen ikke i orden!
Når man står med en lille smule løse ris der er tilbage efter aftensmaden...så kan den enten ryge direkte i "skralderen" og være med i statistikken for de 63 kg, eller risene kan kommes i en salat i morgen, eller smides i en dej til boller, man kunne også bruge en rest løse ris i en frikadellefars, risene kan også snildt forøge volumen i en gryderet...Mulighedern er mange... Man kan også fryse risene ned til senere brug... Og, ja jeg ved godt dette her er helt nede på så lavpraktisk et plan, at det næsten ikke kan komme længere ned...Men mange bække små, gør som bekendt en stor å...Og det er ligesom også princippet i det...
På den anden side, må man også være så realistsk, at hvis man i forvejen har 10 poser med risrester i fryseren og man ved med sig selv, at de ikke bliver brugt...ja så er det jo dobbelt ressourcespild, at fryse den ned, og så smide dem ud, når der er gået nogle måneder...
Her er de så, altså de løse ris, der var tilovers fra aftensmaden...
Hvis du også synes det er noget griseri, at smide mad væk, og vil være med i kampen om madspilderiet, skulle du tage og kigge inden om hos Selina Juul stifter af forbrugerbevægelsen Stop spild af mad.



12 kommentarer:

  1. Hej Kirsten
    Tak for nye idéer til brug af en lille klar ris ...
    Hercforsøges også at undgå madspild ...
    Med tanke på de mange sultene ...
    Knus og og søndag

    SvarSlet
  2. Hej Kirsten

    Jeg syntes virkelig det er et højaktuelt emne, jeg skal ikke virke hellig, men so studeren forsøger jeg også at gemme så meget af det som muligt - og tusind tak for tippet med ris, det et da en af de ting jeg er dårligt til ag gemme da jeg syntes de er lidt kedelige dagen efter - jeg syntes de er lidt hårde i det. Men det vægger da helt klart stof til eftertanke. Tak for en fik morgen opsang her en søndag i november.

    Hilsen Camilla

    God Søndag.

    SvarSlet
  3. Hej Kirsten.....Er helt enig med dig. Hvis det overskydende ikke skal anvendes næste eller samme dag kan det med fordel fryses ned (også kartoflerne) Herligt med lidt ekstra tilbehør på en travl dag;-)

    Knus Majbrit:)

    SvarSlet
  4. Takker for henvisingen Kirsten! Dejligt at du spreder budskabet om mindre madspild.

    Jeg er i øvrigt blevet blogger på JP - du er velkommen til at blande dig i debatten:

    http://blogs.jp.dk/stopmadspild/

    Knus,
    Selina

    SvarSlet
  5. Marianne: Ja mange bække små gør en stor å...og princippet er godt!

    SvarSlet
  6. Camilla: Håber ikke du fik ris til morgenmad...vi bliver nødt til at sprede budskabet...ellers går det galt for os!

    SvarSlet
  7. Majbrit: Nemlig...måske det er lid nemmere for os...for vi lærte den slags af vore mødre...

    SvarSlet
  8. Selina: Jeg følger med interesse alle tiltag med relation til at stoppe madspilderiet...Småspild batter måske ikke så meget i det store regnskab, men alligevel godt at få sat fokus på det helt nede på det plan, hvor vi alle kan være med...
    Jeg spreder glad budskabet...

    SvarSlet
  9. hej Kirsten...nu kommer det slet ikke bagpå mig at du er praktisk og tænker meget på at mindske madspild...og vi kan ikke være mere enig....jeg er ohgså blevet bedre til osse at tænke små portioner ind...enten som noget der kan bruges næste dag eller simpelthen at fryse det ned...og det er virkelig noget jeg kan bruge en dag, hvor der lige skal laves evt. en mindre portion bare til mig selv eller et ller andet, der lige kræver lidt ris...så kan man jo lige tage det ud og tø det op i køleskabet eller ude på køkkenbordet...tidligere så kunne jeg godt synes at de der små og mindre ting var sådan lidt for snusfornuftig husmoragtig, men jeg er nok blevet lidt mere snusfornuftig selv efter vi er blevet ret så selvforsynende...og hvorfor gå ud og købe en masse ind og bruge tid på det...transport...tiden til at handle....når man kan gemme ting og sager....reparere tøj og andet tekstilt...og så bruge sin tid til det man synes er sjovt og har lyst til...det hjælper selvfølgelig at man synes det er sjovt og givende at spare her og der og kan lide at sy m.m.....og lave ting selv for ikke at glemme det og her laver du mange inspirerende ting af noget som ikke er særligt dyrt...
    Jeg prøvede forresten at lave mineplastposer til små trekanter efter anvisning fra din video fra Brugsens blad i et af dine sidste indlæg og det var ret sjovt og skægt at man lige lan folde det sammen og det holder sig selv på plads....det kan der jo gå helt sport i og jeg vil prøve at folde andre ting osse...dog vil jeg ikke gøre det med mit tøj for det krøller nok lidt for meget....men et supergodt trick at kunne...tak..

    venligst Anita

    SvarSlet
  10. Anita: Vi kan vist ikke være uenige om det der madspilderi...Egentlig skrev jeg indlægget for ligesom at bringe det ned på et plan hvor alle kan være med...ikke at jeg ikke tænker på det i det store perspektiv, for det gør jeg i høj grad...Men også lidt ud fra devisen den enkelte kan ikke løse alle problemer men alle kan løse nogen enkelte problemer...Og så er det jo også lige som princippet i det du ved! Og ja man kan godt synes det er sådan lidt helligt eller husmoragtigt...men miljøet er ligegald med hvilken motivation der ligger bag...bare der gøres noget!

    SvarSlet
  11. 63 kg skrald pr person er simpelthen for meget. Hvis folk bare gjorde et forsøg, ville det med garanti give et godt resultat..

    SvarSlet
  12. Line: Ja, det er for meget...vi må alle gøre et forsøg...

    SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥