tirsdag den 25. januar 2011

Er det forbundet med sundhedsfare, at smelte Hama-perler?

Er det forbundet med sundhedsfare, at smelte Hama-perler? Det var ordene jeg skrev i en mail til producenten af Hama-perlerne! Jeg fik næsten omgående svar fra fabrikken, at man har foretaget tests i forbindelse med strygning af perleplader, men ikke foretaget tests i forbindelse med smeltning af perlerne. Du kan se fabrikkens resultater for strygetesten her
Det er ifølge testen, kun en ganske ringe mængde pentamethylheptan der frigives ved strygning, men eftersom der ikke er foretaget tests i forbindelse med smeltning af perlerne, og når man smelter perler til større skåle, er der jo i hvert fald tale om langt større mængder perler, end der almindeligvis er ved perlepladerne....Desuden smelter perlerne jo også mere ned, end de gør ved strygning...
Så jeg synes, man skal lade tvivlen komme vores, og i særdeleshed børnenes helbred til gode...Jeg ved at, man i flere institutioner ikke stryger perleplader, mens børnene er til stede... det er der vel også en grund til??
Nu ved jeg ikke rigtig, hvad pentamethylheptan er for et stof, men jeg ved hvad heptan er... et stof der kan virke irriterende på slimhinderne.

10 kommentarer:

 1. De burde jo vite om det er farlig å smelte perlene. Håper du finner ut dette, for ingen vil vel innånde giftige stoffer.

  SvarSlet
 2. Jeg vil også lade tvivlen komme ungerne(og mig selv) til gode. Havde tænkt at jeg ville gemme ideen til Lærke blev lidt større, men ideen er nu glemt :)
  Vi kan ikke undgå kemiske udledninger, men vi behøver da ikke lave dem selv.
  Dejligt du bragte det op- tak.

  SvarSlet
 3. Ulla-Bella: Producenten siger det ikke er farligt at stryge dem, i hvertfald ikke hvis man stryger mindre end 17.000 perler på under en time...men jeg er lidt tvivlsom!

  SvarSlet
 4. Mariannel: Jeg vil i hvert fald ikke lave perleskåle og stryge perleplader sammen med børn, hvad jeg forøvrigt heller aldrig har gjort... faktisk plejer vi heller ikke at laminere sammen med børnene, for netop at undgå giftige dampe...

  SvarSlet
 5. Man burde vel skrive ind og spørge om de kunne udføre en "bage-test", for det er jo blevet utroligt populært at lave skåle og "smykkeperler" af HAMA perlerne, så hvis de gerne ville vise et godt billede ud ad til, så lavede de testen for deres kunders skyld :)

  SvarSlet
 6. JemKem: Lige præcis, hvad jeg forslog dem!

  SvarSlet
 7. Smadder godt,at du har skrevet til dem! Jeg synes også at svaret er lidt tvivlsomt, når de ikke har lavet tests på de "bagte" perler. (Har selv fået samme svar fra BR-legetøj, tror jeg det var)Vi må være efter dem!!

  SvarSlet
 8. Karen: Jeg vil sige jeg har droppet alt perlesmelteri..i hvert fald så længe der er børn i nærheden...og egentlig har jeg heller ikke selv lyst til at indånde giftige dampe...heller ikke selv om det er i små mængder!

  SvarSlet
 9. Jeg har også skrevet ind til dem og spurgt om de har tænkt sig at lave en "bagetest".

  Jeg har henvist til dig og også skrevet et blogindlæg om dette væsentlige emne:

  http://jemkem.blogspot.com/2011/01/hama-perler-bages.html

  SvarSlet
 10. Hvor er du god Kirsten.
  Fremover bliver det kun mig som får lov til at smelte perler herhjemme. Og bliver lige lidt i tvivl om jeg egentlig synes at det er særligt lækkert at der bagefter skal laves mad i ovnen, adrvv...

  Da jeg arbejde på fritidshjem i tidernes morgen, strøg jeg også perlepladerne når børnene ikke var der, eller fik dem flyttet lidt væk. Men jeg har aldrig tænkt på hvad perlerne kunne udskille. Det var mere fordi jeg ikke ville risikere at de kom til at brænde sig på strygejernet, hmmm...
  Stine

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥