fredag den 14. maj 2010

Hvorfor går vipstjerten agurk?


Anne skriver i et indlæg om en vipstjert der sidder udenfor og banker på.
Hvorfor "angriber" vipstjerten ruder og spejle på biler?
De sidste par år har vi mange gange set vipstjertene angribe spejle på bilerne, men også ruderne på huset har måttet holde for i denne lidt særprægede diciplin! Nogen gange er der fyldt med hvidt slim på glasset når vipstjerten efter nogen tid tager retræten. Til at begynde, med troede vi egentlig bare de ville spise insekter eller andet på ruderne, men jeg tror ikke det er det, der er årsagen, fordi det ser helt vanvittigt og halsbrækkende ud når de igen og igen angriber glas og spejle. Måske kan de se deres eget spejlbillede og tror det er en rival de angriber? Er der nogen der ved hvorfor?

12 kommentarer:

 1. Vi har store vinduer, og hatt mange fugler som har flydd rett på, men har aldri sett at linerla banker på ruta.. Kan nok ikkje hjelpa deg her.

  God helg.

  SvarSlet
 2. Ruth: Det er mærkeligt hvorfor vipstjerten gør det, men jeg tror det er fordi, den ser sit spejlbillede som en rival!

  SvarSlet
 3. ..og Kirsten jeg tror du har helt ret...den er ikke på jagt efter insekter, der er noget andet på færde...er der en ornitolog vi kan spørge??

  SvarSlet
 4. Anne: Jeg har søgt lidt på nettet, men har kun fundet ud af at det evt kan være fordi den opfatter spejlbilledet af sig selv som en rival...

  SvarSlet
 5. Hov, det var da interessant! Jeg googlede også lige og det samme fænomen ses her. Men du har vist fundet løsningen - det er det der med rivalen og så snart deres "Brutzeit", hm, ved ikke lige hvad det hedder på dansk - altså når de har deres æg i reden, så snart den tid er forbi, så holder de vist også op med at slås med spejle og ruder.

  SvarSlet
 6. Det er nu en rigtig fin fugl, den vipstjert, med fine farver og tynde ben.

  SvarSlet
 7. Berliner brosten: Ja, jeg tror også det er forklaringen, for det er kun her i foråret de gør det...hen på sommeren holder "spejldansen" op...

  SvarSlet
 8. Eva: Ja, det er en smuk og fin fugl, den vipstjert...

  SvarSlet
 9. Vi har det samme her. Det er dog en lille blåmejse. Den har, siden det helt tidlige forår, pikket på ruderne i næsten hele huset. Den drev katten til vanvid i starten.
  Det virker ikke som om, den jagter en rival. Den pikker lidt på ruden, så ordner den fjer, fløjter lidt og flyver videre.
  God dag til dig:-)

  SvarSlet
 10. Ravheksen: Hmm, ja det er et sjovt fænomen, men vipstjerten virker noget aggresiv når den "pikker på" her.... Også god dag til dig!

  SvarSlet
 11. Uha - Sidste år blev vi plaget nærmest non stop af en hysterisk vipstjert, som blev ved med at angribe vores stuevinduer time efter time.
  Den hakkede løs på den fremmede han. En rovfuglesilhuet hjalp ikke, tværtimod. Den skulle jages væk.
  Tilsidst spændte vi klare plastiksække op foran vinduerne. Det hjalp en hel del...
  Jeg er dyreven, men havde jeg haft bue og pil, så.....

  SvarSlet
 12. Rimkoger: Ja, jeg er også fugle og dyreven, men det er godt nok lidt irriterende med sådan en angribende vipstjert...

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille kommentar...♥